Status: Offline; Naručilac: Otvoreni Kulturni Forum, Cetije; Izrađen: 05.09.2002.; Osnovni dizajn: Budo Bašović; Izrada: Kristijan;
Aktivne pokazne stranice: dobrodosliokf.htm, mockulture.htm, ars.htm.

HOMEPAGE
 
   
 
l

Prvi broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja "Ars", publikovan je 1986. godine, u izdanju Književne opštine Cetinje. Članovi prve redakcije časopisa su bili Mladen Lompar (glavni urednik), Krsto Mijanovic, Slavko Perovic, Milorad Popovic i Borislav Cimeša. Svojom koncepcijom, dizajnom (autor Bogdan Kršic), krugom saradnika "Ars" je od samog pocetka, u inace sumornom provincijskom kulturnom miljeu Crne Gore, najavljivao jedan novi, moderniji senzibilitet i vecu otvorenost u odnosima izmedu alternativnih i disidentskih kulturnih i politickih koncepata. "Ars" je ubrzo postao jedini casopis iz Crne Gore koji je i u najširem kontekstu ondašnje Jugoslavije imao stanoviti renome ozbiljne književne publikacije. Uz to, krug oko ovog casopisa je anticipirao mnoga društvena i politicka pitanja koja ce pocetkom devedesetih eskalirati u najgore oblike kleronacionalizma i balkanskog kriptofašizma. Zbog svojih neortodoksnih stavova "Ars", i njegov izdavac Književna opština Cetinja, našli su se na udaru ondašnje komunisticke oligarhije, pa je izlaženje casopisa prisilno obustavljeno prema direktivi Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore.
"Ars" je ponovno poceo izlaziti 1999. godine, kada je za predsjednika Crnogorskog društva nezavisnih književnika izabran Milorad Popovic. U novoj redakciji "Arsa", iz starog uredivackog tima su ostali Mladen Lompar i Milorad Popovic, kao i njihovi saradnici iz osamdesetih godina, Ljubomir Đurkovic i Božo Koprivica, ali glavni agens nove serije cine mladi pisci koji su se na književnoj sceni pojavili tokom devedesetih godina proteklog stoljeca: Pavle Goranovic, Balša Brkovic, Aleksandar Becanovic, Andrej Nikolaidis. Upravo je s njima nova serija "Arsa", proširila prvobitni tematski i žanrovski krug. Tako je u novoj seriji pored domace i inostrane književnosti, likovne umjetnosti, teatra i društvenih pitanja, u znacajnoj mjeri zastupljena rok kultura i filmsko stvaralaštvo. No, kako je "Ars" prevashodno književni casopis, njegov glavni koncepcijski zadatak je da pored kriticke prezentacije savremene crnogorske književnosti i prevodenja inostrane literature da uspostavi ponovnu saradnju pisaca, publikacija i izdavaca EX JU književnosti. Tako su u posljednjih par godina u "Arsu", objavljeni temati iz savremene slovenacke, hrvatske, bosanske i makedonske književnosti, a broj 5/6 01 su uredili clanovi EX JU PEN centra iz Amsterdama.
Kako izdavac Arsa, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, casopisu nije moglo obezbijediti ni minimalne tehnicke uslove za pripremu, rad i distribuciju, 2001. godine, Otvoreni kulturni forum sa Cetinja je postao suizdavac casopisa, pa u potonje vrijeme veci dio tehnickih i materijalnih sredstava obezbjeduje ova nevladina kulturna organizacija.

ARS(HTML) ../ ..ARS(Flash)

 

 
Forum | Izdavaštvo | Projekti | "Moć kulture stvar je medija" | Radionice | Aktivnosti | Kolumna | Kontakti
ENGLISH